4. Rozszerzalność cieplna
Rozszerzalność cieplna
-
rozszerzalność liniowa
ΔL = L·α·ΔT
ΔL – długość o jaką wydłuży się ciało
L – początkowa długość ciała
α – współczynnik rozszerzalności liniowej, zależny od materiału, z którego wykonane jest ciało
ΔT – zmiana temperatury
-
rozszerzalność objętościowa ciał stałych i cieczy
ΔV = V·β·ΔT
ΔV – objętość o jaką powiększy się ciało
V – początkowa objętość ciała
β – współczynnik rozszerzalności objętościowej, zależny od materiału, z którego wykonane jest ciało
ΔT – zmiana temperatury
β = 3·α
α – współczynnik rozszerzalności liniowej
Anomalna rozszerzalność temperaturowa wody
Objętość prawie wszystkich ciał wzrasta liniowo wraz z temperaturą.
Ogrzewając wodę od temperatury 0˚C do 4˚C, można zaobserwować zmniejszenie się jej objętości. Zatem woda ma najmniejszą objętość, a co za tym idzie największą gęstość w temperaturze 4˚C.
Dzieje się tak dlatego, że lód ma strukturę krystaliczną i najpierw ogrzewając wodę struktura ta jest burzona, przez co więcej cząsteczek może się zmieścić w danej objętości. Poniżej 4˚C zjawisko to przeważa nad wydłużaniem wiązań, czyli liniowym wzrostem objętości.